Със затвор до пет години да се наказват търговци, ръководители и

...
Със затвор до пет години да се наказват търговци, ръководители и
Коментари Харесай

Предлагат пет години затвор за търговци, взели или дали подкуп

Със затвор до пет години да се наказват търговци, ръководители и чиновници в юридически лица и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице.  

Това е записано в измененията на Наказателния кодекс, които се оферират от Министерството на правораздаването . Със законопроекта за първи път се инкриминира търговията с въздействие при реализиране на комерсиална активност.

От правосъдното министерство оповестяват, че с измененията в Наказателния кодекс се уголемява обсегът на понятието за " длъжностно лице ". Качеството " длъжностно лице " ще бъде категорично прието и на заемащите работа в общинските администрации, на хората, изпълняващи управителна работа или работа при обединяване от търговци или друга обществена функционалност.

Проектът планува тази категория лица да бъдат включени в понятието „ длъжностно лице “ в член 93 от Наказателен кодекс, като по този метод се уголемява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за т.нар.  " корупционни закононарушения ".

Целта е уеднаквяване на режима на така наречен „ корупционни закононарушения “, тъй че наказателноправните правила да се ползват симетрично за длъжностни лица от обществения бранш и за длъжностни лица от частния бранш. Предвидените промени са и в отговор на рекомендациите от Независимия разбор на структурния и функционалния модел на прокуратурата и разбора на нейната самостоятелност, направен през тази година, прецизират от правосъдното министерство.

„ Съществуващите все още наказателни механизми за ограничение на проявните форми на корупция в частния бранш се нуждаят от извънредно съществено и задълбочено преосмисляне, най-много в светлината на настоящата процедура на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища досежно субекта на закононарушенията по Глава VIII, раздел II от Особената част на Наказателен кодекс, а точно, че това е единствено лице, заето в държавен орган или социална организация или изпълняващо обществена функционалност “, написа в претекстовете на законопроекта.

За длъжностните лица, които нарушават или не извършват отговорностите си или превишат правата си и от това произлизат обилни нездравословни последствия за физически, юридически лица или обединявания, се предлага нов състав на закононарушение. Наказанието е до 3 година затвор и отнемане от права.

От наказателна отговорност се освобождават лицата, които са предложили, дали обещание или дали неследващ се подарък или полза на разположение, в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на властта.

За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен " икономически рушвет " по член 225б от Наказателен кодекс отпада условието облагата да е единствено имотна. Размерът на наказването за икономически рушвет се усилва от до 2 година и санкция от 100 до 300 лева на до 5 година и санкция от 500 до 2 хиляди лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР